Rood met zwarte stippen

Lieveheersbeestjes u bent ze allemaal wel eens tegengekomen in de natuur, in de tuin, op het strand of in huis. Het lieveheersbeestje is natuurlijk goed te herkennen aan de rode huid met zwarte stippen. Er wordt vaak gedacht dat het aantal stippen de leeftijd van het lieveheersbeestje aangeeft maar dat is niet het geval. Er zijn bijvoorbeeld soorten met altijd twee of altijd zeven stippen. Wereldwijd zijn er rond de vijfduizend soorten lieveheersbeestjes. Daar zitten ook soorten bij die een variabel aantal zwarte stippen op het schild hebben. Lieveheersbeestjes vallen onder de keversoorten. Het lieveheersbeestje jaagt op larven, schimmels en bladluizen. Lieveheersbeestjes worden niet voor niets steeds vaker ingezet in de tuinbouw en in en rond onze eigen tuin. Het zijn biologische bestrijders van plaaginsecten, zoals bladluizen, die blad- en bloemknoppen aanvreten. larven van lieveheersbeestjes zijn de ideale en milieuvriendelijke bestrijder van dit soort plaaginsecten.

Biologische bestrijding

De biologische bestrijding van ongewenste insecten zal de komende jaren steeds meer aandacht gaan krijgen. De voordelen ten opzichte van chemische bestrijding zullen steeds zwaarder gaan wegen. Biologische bestrijding geeft geen milieuschade door residuen van pesticiden in het gewas, in de bodem of oppervlaktewater. De bestrijders houden zichzelf in stand. Ze voeden en vermenigvuldigen zich. De op te ruimen prooi kan niet resistent worden zoals bij chemische bestrijding wel het geval kan zijn. Voldoende redenen om voor de biologische variant te kiezen. Online kunt u zich laten informeren en alle mogelijkheden van biologische bestrijding tegen elkaar afwegen.

Uw tuin en biologische bestrijding

In uw eigen tuin is het dus zinvol om de ongewenste gasten met biologische middelen te bestrijden. In deze tijd van het jaar is het een prima moment om de tuin alvast winterklaar te maken om er in het voorjaar meteen weer van te kunnen genieten. Nadat alle inspanningen zijn gedaan om uw tuin weer schoon en onkruid en ongedierte vrij te krijgen kan in het voorjaar het genieten weer beginnen. Omdat u al veel werk heeft gedaan kan er meteen begonnen worden met de leuke dingen. Bijvoorbeeld het opfleuren van de tuin met leuke bloeiende planten. Ook het kiezen van een eettafel en of lounge set om de vele zonnige uren door te brengen is een optie. Verder kan leuke sfeerverlichting natuurlijk niet ontbreken in uw tuin. Als de zon dan onder is kunt u tot in de late uurtjes sfeervol blijven genieten van uw tuin. En de larven van lieveheersbeestjes zullen dan hun werk doen om uw tuin mooi te houden.

Geef een reactie