woensdag, mei 22, 2024

Dit VOER houdt je hersenen KRACHTig

HomeGezondheid & sportSportblessures voorkomen

Sportblessures voorkomen

Sporten is natuurlijk ongelofelijk belangrijk voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Om deze reden gaan miljoenen mensen elke week naar de sportschool, spelen ze sporten zoals voetbal of tennis, of gaan ze hardlopen. Maar sporten heeft natuurlijk niet alleen voordelen maar ook risico’s. Wanneer je intensief beweegt kun je blessures oplopen. Er is een kans op blessure bij bijna elke sport maar het is bij contactsporten en zeer technische sporten natuurlijk groter. In dit artikel bespreken we een aantal manieren om de kans op blessures te minimaliseren.

Zet realistische doelen

Een van de snelste manieren waarop je blessures oploopt tijdens he sporten is wanneer je te veel hooi op je hark neemt. Wanneer je bijvoorbeeld naar de sportschool en je te zware gewichten tilt of je gaat hardlopen en je loopt te snel en te lang voor wat je aankunt, dan loop je waarschijnlijk een blessure op. Je spieren en gewrichten worden dan namelijk simpel te veel overbelast. Maar het is niet alleen overbelasting dat ervoor zorgt dat je een blessure oploopt als je te veel hooi op je hark neemt. Aangezien je boven je eigen kunnen sport zal de uitvoering van techniek ook minder worden. Hierdoor maak je verkeerde bewegingen en zul je sneller een blessure oplopen.

Verkeerde techniek

Om terug te komen op de verkeerde techniek. Dit is natuurlijk een veelvoorkomende oorzaak van blessures. Nu zijn er sommige sporten waar de sport zelf ingewikkeld is om te leren. Je zult waarschijnlijk een trainer aannemen of lessen volgen om de juiste techniek te leren. Een groot probleem wanneer het gaat om sporten zoals hardlopen of de sportschool is dat mensen denken dat het zo simpel is dat het niet nodig is om op techniek te focussen. Maar ook gewichtheffen of zoals iets simpels als joggen vergt de juiste techniek. En wanneer je goede techniek gebruikt is de kans op blessures een stuk kleiner.

Niet je eigen fout

Natuurlijk zijn blessures niet altijd de fout van de sporter zelf. Wanneer sportinstantie defect materiaal of machines gebruikt, of als een trainer onveilige methoden gebruikt, kan iemand anders aansprakelijke zijn. Als je op deze manier een blessure of letsel oploopt kan het verstandig zijn een letselschade advocaat aan te nemen. Het is ontzettend belangrijk om veilig te kunnen sporten. En zowel jijzelf als de sportinstantie draagt de verantwoordelijkheid dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Sporten hoort fijn en gezond te zijn.

Populair

Mijn favorieten